Vandaag (zie dit nieuwsbericht van donderdag 16 april) is er een advies uitgebracht door de Onderwijsraad waarin onder andere wordt aangeraden om een zomerschool te starten of de zomervakantie in te korten. Ook wordt gesproken over extra toetsmomenten. Als ik dit lees dan vraag ik me af of de mensen in deze raad zich wel hebben verplaatst in wat deze situatie met kinderen kan doen. Ik zeg dit met alle respect voor de goede bedoelingen van de raad laat ik dat vooral ook benadrukken. Hieronder deel ik graag met je waarom deze adviezen mij zo in mijn hart geraakt hebben en waarom het voor je kind als een straf aanvoelt als deze adviezen zouden worden overgenomen.
Veel kinderen zijn onzeker en angstig
De angst hangt in de lucht in deze onrustige tijd door het Corona virus zelf en de maatregelen in verband met Corona virus. Weet dat kinderen dit ook voelen en daardoor zelf ook onzeker en angstig kunnen worden. Net als dat je kind het kan voelen dat jij misschien angstig bent geworden door deze situatie of alle nieuwsprikkels die je binnenkrijgt.
Het lijkt voor kinderen een feestje te zijn, lekker thuis, misschien minder school en alles lekker online maar ook voor hen of misschien wel juist voor hen is het een hele vreemde situatie. De dagelijkse structuur ontbreekt en het vraagt een andere manier van concentratie van kinderen om online lessen te volgen. En voor veel kinderen die bijvoorbeeld toch al wat hebben meegemaakt is het zelfs een hele nare situatie omdat het bij hen raakt aan hun toch al beschadigde basis veiligheid.
Dat komt hard aan
Als deze adviezen worden overgenomen is het gevolg dat kinderen volgend jaar een extra lang schooljaar hebben en dan kun je je voorstellen dat dat voor deze kinderen hard aankomt.
Deze periode is anders dan anders… en daardoor extra onveilig voor kinderen met een beschadigd basisvertrouwen door bijvoorbeeld trauma of onveilige gehechtheid. Het is toch al een uitputtingslag voor deze kinderen omdat ze constant alert zijn op school vanwege het ontbreken van de basisveiligheid, waardoor ze aan het eind van het schooljaar echt kapot zijn en een extra lang schooljaar wel eens een drama zou kunnen worden.
Maar ook voor kinderen die er schijnbaar vrolijk doorheen rollen is dit niet bepaald een vakantie. Ze missen hun vrienden en vriendinnen, kunnen niet sporten en voelen zich ernstig beperkt in hun vrijheid.
Het voelt als straf
Moet je ze dan een deel van hun vakantie afnemen? De periode waarin de maatregelen waarschijnlijk wat versoepeld worden zodat ze weer met vrienden kunnen omgaan? Of, ook een geopperd plan, kinderen extra stress geven na deze periode door ze straks extra te toetsen om te kijken wat hun niveau is?? Ik snap echt wel dat de intentie goed is van de Onderwijsraad en dat ze ook de kwetsbare kinderen voor ogen hebben maar er wordt echt voorbij gegaan aan de impact die dit op kinderen heeft. En deze maatregelen voelen voor veel kinderen als een straf voor iets wat totaal buiten hen is gebeurd en besloten.
Er is meer dan prestatiedrang
Als deze tijd ons iets leert is het wel dat er meer is dan prestatiedrang, cijfers en druk. Het leert ons te vertragen, te verbinden en te genieten van de kleine dingen. Het helpt ons relativeren en inzien dat iedereen gelijk is ongeacht afkomst, geloof of prestatie niveau.
Zou het niet mogelijk zijn om als de school weer open is te kijken welke kinderen extra aandacht nodig hebben? En zou daar dan geen extra budget voor vrij te maken zijn zodat er onder schooltijd extra aandacht kan worden gegeven aan de kwetsbare kinderen? En als dat niet kan misschien moeten we dan met zijn allen gewoon accepteren dat aan het begin van volgend schooljaar lesstof herhaald moet worden.
En laat het voor nu gewoon even zo, de situatie is niet anders, de kinderen doen hun best met online school, de leraren doen hun best met online interessante lessen te maken, gun beide groepen straks gewoon hun welverdiende rust én echte vrije tijd. Stel verwachtingen bij en ga ervan uit dat het wel weer ingehaald wordt. Leef in het moment, nu is nu en hoe het volgend schooljaar gaat zien we dan wel weer!